A A

SPOROČILO ZA JAVNOST
24. maj 2017

Obvezna razlaga tretjega odstavka 6. člena Pravilnika o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč – UPB2

Svet Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije je na svoji 20. redni seji, dne 31. 5. 2016, s sklepom št. 145/2016, sprejel obvezno razlago tretjega odstavka 6. člena Pravilnika o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč – UPB2, z naslednjo vsebino:

»Obseg prednosti do zakupa iz naslova lastnih zemljišč na VVO 1 se zmanjša le za površine, pridobljene v zakup po 6. 6. 2014, ki so bile pridobljene na podlagi uveljavljene prednosti iz naslova VVO 1.«.

Pravilnik o spremembi pravilnika o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč – UPB 2, sprejet na 16. redni seji, dne 24. 2. 2016, je namreč spremenil tretji odstavek 6. člena Pravilnika o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč tako, da je prednostno pravico do zakupa iz naslova lastnih zemljišč na VVO 1 omejil na obseg lastnih zemljišč zakupnika na VVO 1, pri čemer se pravica do prednosti upošteva šele za zakupna razmerja sklenjena po 6. 6. 2014.

V zvezi z navedeno dopolnitvijo pa so se pri zakupnikih, ki jih le ta zadeva, pojavila vprašanja glede razlage obsega uveljavljanja prednosti do zakupa, in sicer, ali se obseg prednostnega upravičenja zmanjša za prav vsa sklenjena zakupna razmerja po 6. 6. 2014, ali zgolj za tiste površine, ki jih je zakupnik pridobil v zakup izrecno na podlagi navedene prednosti iz naslova VVO 1. Svet Sklada je v zvezi z navedenim odločil, kot izhaja iz zgoraj citirane obvezne razlage.

POZIV ZA UREDITEV PRAVICE ZA ODJEM VODE IZ NAMAKALNEGA SISTEMA VOGRŠČEK ZA NAMAKANJE IZVEN OBMOČJA SISTEMA